اولین رخداد آبله شتر در استان آذربایجان غربی در سال 1402 – گزارش مورد
کد مقاله : 1030-CG2024
نویسندگان
جواد امامی *1، سید محمد بارانی2، میلاد اسدی3، امین نعمتی آذر4
1کارشناس مسئول
2رئیس اداره بهداشت و مدیریت بیماری های دامی اداره کل دامپزشکی قم و هیئت مدیره انجمن علمی بیماری های داخلی دام های بزرگ ایران
3کارشناس شبکه دامپزشکی سلماس
4رئیس اداره بهداشت و مدیریت بیماری های د امی اداره کل دامپزشکی استان
چکیده مقاله
آبله شتر بیماری ویروسی است که در ایران بومی است و باعث ایجاد ضایعات پوستی و عفونت عمومی شده و تلفات بیشتر در بچه شترها میشود. استان آذربایجان غربی جمعیت کمی از شتر ۳۰۰ نفر است. یکی از شهرستانهایی که همواره گله شتر داشته است شهرستان سلماس است که با کشور ترکیه مرز مشترک دارد. بیماری آبله ستر در آذربایجان غربی برای اولین بار در سال ۱۴۰۲ در دهستان لکستان روستای بخشکندی که حدود ۸۰ کیلومتر از مرز فاصله داشته و تحت مراقبت توسط شبکه دامپزشکی سلماس می باشد توسط دامدار گزارش گردید. شترداری مبتلا در خارج از روستا واقع شده و تعداد ۱۲۰ نفر شتر تک کوهانه جمعیت داشت که تعداد ۳۰ نفر ماده و ۹۰ نفر نر بالغ بودند. منبع تامین شترها از شرق کشور بود. مدت پرورش در این واحد ۱/۵ ۱ سال بوده و تغذیه شترها با یونجه کاه و سیلوی ذرت انجام می شود.
علیرغم اینه ابله شتر بیماری قابل انتقال بین انسان و دام محسوب میشود ولی خوشبختانه موردی از این بیماری در شترداران مربوطه گزارش نشد در تاریخ 01/04/1402 اولین بار بیماری در شترها با علائم بیحالی، زخم های پوستی به شکل پاپول در گردن و با مشکوک به آبله گزارش شد. علت بیماری انتقال دام جدید به گله حدود 2 هفته قبلبود. از تعداد ۱۲۰ نفر شتر تعداد ۲۱ نفر مبتلا (۱۷/۵) بود که شامل ۸ ماده (۲۶/۷٪) و ۱۳ تر (۱۴۴) بودند. مستندات اپیدمیولوژیک و نشانه های بالینی و تایید آزمایشگاهی مشابه نشان دهنده رخداد آبله شتر در این واحد بود.
کلیدواژه ها
ابله ، آذربایجان غربی، حاد، شتر
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر