راهکارهای موثر برای افزایش تولید شیر شتر در یک دوره شیرواری
کد مقاله : 1049-CG2024
نویسندگان
مبینا قربانی نسب *1، محمد فرشاد گلستانی فر2، ماجده مرتضوی1، محمد رضا محمدیان1
1دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران
2دانشجوی دانشگاه‌آزاد اسلامی
چکیده مقاله
شتر به‌ عنوان دامی مقاوم به خشکسالی، در شرایط کنونی کشور از ارزش بالایی برخوردار است. شیر شتر در مقایسه با شیر گاو به دلیل چربی و لاکتوز کمتر، مواد معدنی و ویتامین‌های بیشتر، و همچنین خواص سلامت‌بخش مانند پروتئین‌های ضد التهابی و ترکیبات تقویت‌کننده سیستم ایمنی، برتری دارد. پروتئین بتا-کازئین موجود در شیر شتر نیز برای افرادی که به شیر گاو حساسیت دارند، بهتر قابل تحمل است. بنابراین، می‌توان راهکارهایی در زمینه تغذیه، اصلاح نژاد و مدیریت واحد دامداری برای افزایش تولید شیر شتر پیشنهاد کرد. کنجاله ‌کانولا به دلیل پروتئین بالا و فیتات کم، دانه‌های روغنی مانند دانه گلرنگ، رازیانه، کتان و کنجد به دلیل محتوای بالای اسیدهای چرب ضروری (اسید لینولئیک و اسید لینولنیک)، مکمل‌های معدنی مانند کلسیم، فسفر، منیزیوم و سلنیوم، مصرف علفزارهای بومی (گیاهان شورپسند، گیاهان سرسبز و یونجه)، ملاس، دسترسی مناسب به آب کافی و خوراک با کیفیت، ویتامین‌های A ، D و E برای سلامت پستان‌ها، گزینش شترهای با سابقه شیردهی بالا و زمان مناسب از شیرگیری بچه شترها (۱۲-۱۸ماهگی)، از جمله راهکارهای مؤثر برای افزایش تولید شیر شتر محسوب می‌شوند. تحقیقات نشان داده اند که ایجاد اعتماد بین گاو و صاحب آن می تواند تولید شیر را تا 5% افزایش دهد؛ این موضوع می تواند به احساس راحتی و اطمینان گاو در هنگام دوشیدن شیر و افزایش ترشح هورمون اکسی توسین که مسئول آزاد سازی شیر است، منجر شود. چنین راهکاری را می توان برای افزایش تولید شیر در شترسانان نیز مطرح کرد.
کلیدواژه ها
شتر، شیر، بتاکازئین، اکسی توسین
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر