راهکارهای موثر برای افزایش تولید شیر شتر در یک دوره شیرواری |
کد مقاله : 1049-CG2024 |
نویسندگان |
مبینا قربانی نسب *1، محمد فرشاد گلستانی فر2، ماجده مرتضوی1، محمد رضا محمدیان1 1دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران 2دانشجوی دانشگاهآزاد اسلامی |
چکیده مقاله |
شتر به عنوان دامی مقاوم به خشکسالی، در شرایط کنونی کشور از ارزش بالایی برخوردار است. شیر شتر در مقایسه با شیر گاو به دلیل چربی و لاکتوز کمتر، مواد معدنی و ویتامینهای بیشتر، و همچنین خواص سلامتبخش مانند پروتئینهای ضد التهابی و ترکیبات تقویتکننده سیستم ایمنی، برتری دارد. پروتئین بتا-کازئین موجود در شیر شتر نیز برای افرادی که به شیر گاو حساسیت دارند، بهتر قابل تحمل است. بنابراین، میتوان راهکارهایی در زمینه تغذیه، اصلاح نژاد و مدیریت واحد دامداری برای افزایش تولید شیر شتر پیشنهاد کرد. کنجاله کانولا به دلیل پروتئین بالا و فیتات کم، دانههای روغنی مانند دانه گلرنگ، رازیانه، کتان و کنجد به دلیل محتوای بالای اسیدهای چرب ضروری (اسید لینولئیک و اسید لینولنیک)، مکملهای معدنی مانند کلسیم، فسفر، منیزیوم و سلنیوم، مصرف علفزارهای بومی (گیاهان شورپسند، گیاهان سرسبز و یونجه)، ملاس، دسترسی مناسب به آب کافی و خوراک با کیفیت، ویتامینهای A ، D و E برای سلامت پستانها، گزینش شترهای با سابقه شیردهی بالا و زمان مناسب از شیرگیری بچه شترها (۱۲-۱۸ماهگی)، از جمله راهکارهای مؤثر برای افزایش تولید شیر شتر محسوب میشوند. تحقیقات نشان داده اند که ایجاد اعتماد بین گاو و صاحب آن می تواند تولید شیر را تا 5% افزایش دهد؛ این موضوع می تواند به احساس راحتی و اطمینان گاو در هنگام دوشیدن شیر و افزایش ترشح هورمون اکسی توسین که مسئول آزاد سازی شیر است، منجر شود. چنین راهکاری را می توان برای افزایش تولید شیر در شترسانان نیز مطرح کرد. |
کلیدواژه ها |
شتر، شیر، بتاکازئین، اکسی توسین |
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر |