ساختار، عملکرد و کاربرد پپتید زیست فعال لاکتوفریسین شیر شتر
کد مقاله : 1088-CG2024
نویسندگان
سعید زیبائی *
چکیده مقاله
در سال‌های اخیر استفاده بی‌رویه و غیرضروری از آنتی‌بیوتیک‌ها باکتری‌ها را در برابر آن‌ها مقاوم کرده و از تاثیر درمانی‌شان کاسته است. سازمان بهداشت جهانی از مقاومت دارویی در برابر آنتی‌بیوتیک‌ها به عنوان یک «تهدید بزرگ جهانی» نام برده است.لذا جستجوی جایگزین‌ مناسب امری ضروری می‌باشد. پپتیدهایی که در محیط آزمایشگاهی یا در بدن موجود زنده توسط آنزیم‌های هیدرولیز کننده پروتئین ایجاد می‌شوند را پپتیدهای زیست فعال می‌نامند. که عملکردهای فیزیولوژیکی مختلفی دارند. پروتئین‌های شیر به عنوان پیش ساز بسیاری از پپتیدهای زیست فعال مطرح می-باشند. لاکتوفرین دارای وزن مولکولی حدود 80 کیلو دالتون است و یک گلیکوپروتئین گلوبولار است. مطالعات نشان می‌دهد که هیدرولیز لاکتوفرین توسط آنزیم پپسین، پپتیدهای کاتیونی با وزن مولکولی پائین‌تر ایجاد می‌کند. از جمله این پپتیدها لاکتوفریسین است. لاکتوفریسین پیتیدی کاتیونی است که دارای ۲۵ آمینو اسید می‌باشد. بررسی‌ها نشان می‌دهد که لاکتوفریسین دارای فعالیت ضد میکروبی بیشتری نسبت به لاکتوفرین می‌باشد. نکته مهم این است که هیچ میکروب بیماری‌زای گزارش شده‌ای نیست که به لاکتوفرین و لاکتوفریسین مقاوم باشد. علاوه بر این، لاکتوفرین و لاکتوفریسین یک اثر هم افزایی با داروهای ضد میکروبی و ضد ویروسی نشان داده‌اند. مقالات مرتبط با موضوع در پایگاه‌های اینترنتی Sciencedirect و PubMed و googlescoolar جست و جو شدند و کارآزمایی‌‌های بالینی و مقالات مروری که در مورد لاکتوفرین و لاکتوفریسین بررسی انجام داده بودند، بررسی گردید.
کلیدواژه ها
لاکتوفریسین، پروتئین، پپتیدهای زیست فعال
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر